Choď na obsah Choď na menu
 


Čo je to zelený smoothie a ako ho správne pripraviť?

25. 7. 2014

O zelených smoothies počujeme čoraz častejšie - sú zdrojom dôležitých vitamínov, živín, pomáhajú pri chudnutí, zlepšujú pokožku a vlasy a slúžia ako prevencia proti mnohým chorobám. O pozitívnych účinkoch listovej zeleniny síce všetci dobre vieme, otázkou však ostáva - Ako ich pridať do svojho jedálnička tak, aby to bolo chutné? Odpoveďou sú práve zelené smoothies, ktoré okrem listovej zeleniny obsahujú veľa ovocia a teda sú sladké, vďaka čomu ostáva chuť zeleniny potlačená a my si môžme vychutnať nielen skvelý, ale aj zdravý nápoj.

 

Prečo piť zelený smoothie každý deň?

  • Zdroj vitamínov a minerálnych látok - ovocie a zelenina použité pri príprave smoothies sú čerstvé a teda majú zachované všetky pôvodné živiny, ktoré by sa inak pri tepelnej úprave stratili.
  • Zdroj vlákniny - narozdiel od džúsov, ktoré sú vlákniny zbavené, smoothies obsahujú rozmixované kúsky ovocia a zeleniny a teda sú zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravie našich čriev.
  • Pomáha pri chudnutí - keďže má veľmi vysoký obsah vody a vlákniny, zelený smoothie zaženie nie len smäd, ale aj hlad. Kľudne ním môžeme nahradiť jeden celý chod.
  • Jednoduchá príprava - žiadne zdĺhavé státie pri sporáku, jednoducho zmixujeme želané ovocie a zeleninu a zelený smoothie je hotový.
  • vhodné aj pre deti, ktoré mnohokrát odmietajú jesť zeleninu, lebo im nechutí. Pri príprave smoothies pre deti môžeme použiť väčšie množstvo ovocia pre sladšiu chuť. Je to skvelý spôsob ako im do jedálnička pridať niečo zdravé a chutné.

 

green-smoothie-pic.jpg


 

Ako správne postupovať pri príprave zeleného smoothie?

Ak plánujete pridať zelené smoothies do vášho jedálnička, mali by ste sa najprv oboznámiť s nasledovným:

  1. Na prípravu použijeme čerstvú a umytú listovú zeleninu podľa vlastného výberu (špenát, kel, ...)
  2. Ak je smoothie príliš hustý, riedime ho vodou, mandľovým alebo kokosovým mliekom, príp. vodou z kokosového oleja.
  3. Pre sladkú chuť použijeme ovocie podľa vlastného výberu, ale pozor! V ovocí existujú dva typy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Každý dobrý smoothie musí obsahovať aspoň jedno ovocie s obsahom rozpustnej vlákniny. Medzi tieto ovocia patria napríklad banány, mango, jahody, čučoriedky, broskyne a hrušky.  Iba takto bude mať smoothie krémovú konzistenciu a výbornú chuť.

Čo sa stane ak by sme takéto ovocie nepoužili?

Povedzme, že na prípravu smoothie použijeme špenát, jablká a pohár vody. Tieto ingrediencie zmixujeme. Výsledný produkt vyzerá asi takto: v zelenej vode plávajú oddelené kúsky rozmixovaného špenátu a jabĺk, ktoré sa po čase usadia na spodku. - Toto je nesprávny spôsob prípravy smoothie.

Správny smoothie je hustý, krémový, jeho jednotlivé časti sa neoddeľujú, má výraznú zelenú farbu, no sladkú chuť. Preto odporúčam pri príprave vždy používať banány, ktoré sú nie len lacné, ale aj výrazne sladké, sýte a zdravé.

---

Držím palce pri príprave a postupne budem na stránku pridávať recepty na prípravu jednotlivých smoothies - nechajte sa inšpirovať a dobrú chuť! :)

 

 

img_51422.jpg

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Aky mixer pouzivate?

(Julca, 25. 7. 2017 19:47)

Dobrý deň, prosím Vás aký mixér používate pri príprave Vášho smoothie? Ja váham nad kúpou klarstein herakles no neviem sa nejak rozhodnúť...Ďakujem krásne