Choď na obsah Choď na menu
 


Ako vyrobiť mandľové mlieko

16. 3. 2014

Mandľové mlieko

 

Mandľové mlieko sa dá podomácky pripraviť dvomi spôsobmi. Ten prvý si vyžaduje odšťavovač, na druhý nám stačí mixér. Pri oboch spôsoboch je počiatočný postup rovnaký:

Mandle dáme do misky, zalejeme vodou, aby ich zakryla (cca 2 - 3 cm, keďže sa mandle vo vode zväčšia) a necháme ich odkryté zmäknúť cez noc. Keď mandle zmäknú, môžeme  začať pracovať:

 Metóda č. 1 (potrebujeme odšťavovač) 

Zapneme odšťavovač a postupne do neho pridávame naberačkou mandle, spolu s vodou, v ktorej boli cez noc. Z odšťavovača bude vytekať biele, pravé, podomácky vyrobené, 100%né mandľové mlieko. Ak chceme, môžeme do neho pridať kokosovú vodu, prípadne osladiť pre zlepšenie chuti a mandľové mlieko almond-milk.jpegje hotové.

 Metóda č. 2 (potrebujeme mixér)

Pre túto metódu budeme taktiež potrebovať niečo na precedenie výsledného produktu (sitko, kúsok látky). Postup je nasledovný: Zlejeme vodu, v ktorej boli mandle nasiaknuté. Následne ich dáme do mixéra a zalejeme vodou (1 šálka mandlí = 4 šálky vody). Zapneme mixér na najvyšší výkon a necháme ho mixovať cca 2 minúty. Keď sú všetky mandle rozmixované, je čas oddeliť mlieko od ostatných zložiek. Obsah mixéra precedíme a mlieko je dokončené.

 

Prečo piť mandľové mlieko?

  • Mandľové mlieko, narozdiel od klasického živočíšneho mlieka, neobsahuje cholesterol. Práve naopak - pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi, preto chráni naše srdce a cievy a jeho pravidelné pitie pomáha znižovať riziko infarktu.
  • Prítomnosť vápnika a vitamínu D napomáha stavbe a vývinu kostí.
  • Obsahuje vitamíny E a A, ktoré zlepšujú zrak.
  • Je zdrojom antioxidantov, ktoré pozitívne vplývajú na krásu a zdravie pokožky.
  • Keďže obsahuje železo, je vhodné aj pre športovcov pre zlepšenie činnosti svalov.
  • Samozrejme, je bez laktózy, takže ho bezobáv môžu piť ľudia s intoleranciou.

 

Videonávod na prípravu mandľového mlieka:

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.